Det här med penséerna då?

Ja, det kanske vore på sin plats att orda något om det. Nä men, egentligen bara helt enkelt så att jag älskar dem! På ett så där på gränsen till fånigt sätt. De är ju så orimligt söta! Går inte att motstå!

Har du tänkt på hur den är uppbyggd? Som ett litet människoansikte som liksom rynkar på näsan. Oemotståndligt!

Hela min grusgång är full av självsådda små penséer. Och de får vara kvar! Såklart!

Jag är så himla förtjust även i violer. Men är det inte samma sak? På sätt och vis, de tillhör båda Viola-släktet. Penséer är en blandning mellan storblommiga violer och bland annat styvmorsvioler. Violer är mindre och doftande, men även storblommiga penséer kan dofta. Tycker jag i alla fall! Lukta dig fram i vår till rätt pensé för dig!

Jag köper så fort de börjar säljas. Och många… De håller oftast ända fram till min födelsedag i juli, ja det finns t o m några nu i september! Jag tycker om alla färger, men gillar den doftande vita extra mycket. Och den blålila…och den engelskt röda…hm ja jag tycker nog mest om alla!

Men det finns ännu en orsak till att jag har penséer som min header. Pensée betyder tanke. Och tankar har jag ju många!

Pense’ à moi, tänk på mig brukade man säga i Frankrike och överlämna en bukett penséer. I en trädgårdsbok från 1800-talet så kan man läsa om uttrycket att gå i sina penséer, att vara försjunken i tankar. Låter mycket trevligare än att vara ouppmärksam, eller hur! Visste du att penséer sågs som en symbol för den fria tanken? Just för att de hade som små ansikten i bladverket.

Idag är det orange penséer här på min sida. Det passar så bra in på den årstid vi har nu. Höstigt och varmt gulorange.

Jag gillar det. Lite bråkig färg, obstinat och uppfordrande. En del avskyr gult och orange och låter inte dem komma in i sin trädgård. Det är något jag funderar över när jag har ett mellanrum. Färg. Om det ska jag berätta i ett annat inlägg.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s